Lost Painters

Lost Painters

Birgit Verwer RAW LP

Gisteren opende in Rotterdam 3 beurzen; de pers/vip preview van ArtRotterdam, Re:Rotterdam en RAW Art Fair. De ‘gewone’ ArtRotterdam is volgens de bekende formule, Re:Rotterdam heeft dit jaar een gigantisch pand afgehuurd en kunstenaars laten vullen, en RAW die vooral toegankelijk en hippe versie van de gewone beurs is.
Maar het meest opvallende bij RAW, is toch zeker de bovenverdieping. De bovenverdieping is een verduisterde ruimte waarin een mooie lading ruimtelijke werken staan die zacht worden aangelicht. Ik kan mij niet herinneren eerder een tentoonstelling in het duister gezien te hebben. En zeker niet van dit formaat.
Ergens is het natuurlijk effectbejag, de dramatiek van het theatrale licht op kunst die ineens in een heel ander licht wordt gezet. De vergelijking met de Efteling is niet geheel uit de lucht gegrepen. De tentoonstelling is een ervaring waarbij de autonomie van de werken ondergeschikt is aan de sfeer van de tentoonstelling. Die sfeer is echter, net als bij de Efteling, wel enorm scherp neergezet. Het klopt, de belichting is erg goed gedaan en sommige werken krijgen een heel mooie extra sfeer om zich heen. Zo wordt de Mutant van
 Yong-Ho Ji bijvoorbeeld in een lichte ruimte een raar ding, bij de RAW Art Fair wordt het een dreigend sinister object. En ineens lijkt dat heel vanzelfsprekend de intentie van de kunstenaar te zijn geweest. Natuurlijk moet even worden gezegd dat de kunstenaars/galeriehouders van de betreffende werken op de hoogte waren van de plannen en dus ingestemd hebben met de context van de werken.
Een onnederlandse tentoonstelling die bij sommigen wel gewaardeerd zal worden, door anderen niet. Ik ben voorstander. Natuurlijk zolang de kunstenaars daar mee instemmen. Het is in elk geval, een bijzondere ervaring die dat alleen al de entree meer dan waard is. En dan krijg je er nog gratis een leuke kunstbeurs bij.
(enig nadeel van dergelijke tentoonstellingen is dat het nauwelijks te fotograferen is, dat is anderzijds ook niet erg, want dit moet je zien in plaats van fotograferen).
Niek Hendrix
Birgit Verwer RAW EXPO 2
Untitled (In God We Trust), 2012

Birgit Verwer RAW LP2
Untitled (In God We Trust), 2012